I går var vi på utflykt hela familjen till Läckö. Vi började utflyktsdagen i Lidköping där vi tittade lite på marknaden på torget och beundrade gamla fina hus. Vi köpte med oss Läckökringlor i konditoriet i det gamla rådhuset mitt på torget.
Läckökringlorna var mycket fina och stora och de första tuggorna var väldigt goda. Sedan blev det lite för mäktigt så om det blir någon mer gång så kommer vi att dela - en tredjedel räcker gott och väl!
Jag har varit på Läckö förut, flera gånger till och med, men det var ganska många år sedan och barnen har aldrig varit där. Fastän att jag visste att jag blivit tagen av slottet när man kör upp för backen och ser det först så blev jag tagen av synen igen! Det är så vackert att man blir alldeles andlös!
Vi startade i trädgården och man blir så sugen på att sätta fart i sin egen trädgård! Så mycket fina växter och så spännande kompositioner.
En mur av luktärter bakom en buxbomshäck.
En ljusrosa sorts vallmo fanns på alla möjlig ställen och den ska jag absolut försöka hitta och ha i min egen trädgård.
Inne i slottskyrkan.
Innan vi åkte till Läckö hade vi pratat lite om stormaktstiden. Vi tog reda på att den pågick från 1611 till 1721.
Vi gick igenom vilka regenter vi hade under den tiden och pratade om 30-åriga kriget.
Eftersom Läckö byggdes och ägdes av en biskop från början (sent 1200-tal) pratade vi om att Sverige var katolskt och på 1500-talet blev protestantiskt - reformationen.
Vi läste på lite om Magnus Gabriel de la Gardie som ägde slottet och byggde till och om det mycket. Vi tittade på bilder på hur han såg ut och läste på lite om vad han gjorde och vem han var gift med och om han hade barn.
Magnus Gabriel förlorade Läckö och mängder av de andra slott och gårdar han ägde på grund av reduktionen. Vi läste på om vad det var för något också.
På slottet gick vi med på en guidad tur och guiden var väldigt bra. Vi fick reda på ännu mer om slottet och Magnus Gabriel och hans familj. Vi fick reda på att han varit gift med Maria Eufrosyne som var syster till Karl X Gustaf och som också hade uppfostrats en tid under barndomen tillsammans med drottning Kristina. Vi fick reda på att Magnus Gabriel och Maria fick 11 barn varav 3 levde till vuxen ålder - alla blev tagna av det och vi försökte tänka oss in i hur hemskt det måste ha varit.
Vi fick reda på en hel del om dåtidens festmat. Ett bord var uppdukat med typiska rätter. Barnen blev förvånade över hur många rätter det serverades.
Det var så spännande att få gå därinne i slottet och tänka på att här, på dessa golv, har människor för länge, länge sedan gått, levt sina liv, varit med om alla möjliga saker. Det var spännande att fundera över hur det måste ha sett ut utanför slottet på den tiden.
Det är roligt att läsa på om olika historiska skeenden och personer och sedan titta på något riktigt från den tiden. Efteråt blir man mer intresserad och vi har pratat mer om 30-åriga kriget om Magnus Gabriel och hans familj, om drottning Kristina. Vi har bläddrat i historieböcker och googlat lite och kommer nog fortsätta med att läsa om stormaktstiden lite till.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar