Instagram

Jag finns även på instagram...under namnet hemmahosfrug

onsdag 30 november 2011

Linjaler och saffransbröd


Gårdagen var hektisk. Bestämde mig för att baka saffransbröd - längder med mandelmassa och russin i. De var klara lagom till de stora barnen kom hem från skolan. Den ene behövde hjälp med sin recension. A behövde hjälp med ett naturkunskapsprov. E skulle ha föredrag på engelska idag! Vi klarade av att få allt gjort med gemensamma krafter! På förmiddagen städade jag ur en byrålåda och hittade massor av linjaler. De små barnen tyckte de såg mycket intressanta ut och vi ritade julbilder med hjälp av dessa linjaler. En kul idé! De färdiga teckningarna blev dock lite fulla av streck och cirklar och vad de föreställde från början var inte lätt att se när de var klara! Fast kul hade vi!

tisdag 29 november 2011

Bokrecension

Äldsta barnet ska skriva bokrecension den här veckan. Tyvärr fick de instruktionerna väldigt sent så han har bara läst boken utan att fundera över hur han skulle klara av att skriva om den senare. Igår  försökte vi reda ut uppgiften tillsammans och kom fram till att nästa gång han läser en bok för skolans räkning ska han anteckna under läsningen och hålla sig till följande punkter:

1. Anteckna viktiga steg i handlingen i en punktlista.
2. Anteckna hur personerna skildras med sidhänvisningar.
3. Anteckna hur miljön skildras med sidhänvisningar.
4. Anteckna om du tror att det finns symboler av något slag (föremål, händelser som står för något) och vad de i så fall betyder.
5. Anteckna vad du tycker om boken och skriv direkt upp varför du tycker så. Ange sidhänvisningar.

söndag 27 november 2011



Vi har läst om Ferlin. Den här gången var det 11-åringens tur att skriva ner fakta om författaren. Vi hämtade materialet från Wiklipedia. Sedan läste vi två dikter, "Inte ens" och "Du har tappat ditt ord". När vi var färdiga fick han "redovisa" för resten av familjen. Dikterna läste vi högt och pratade om vad de kan tänkas handla om.

torsdag 17 november 2011

Har börjat "bilda" mina barn! Upptäckte att min äldste som - snart 14 - inte hade hört talas om Fröding och kände att något måste göras. Nu försöker vi titta lite kort på de viktigaste svenska författarna. Har hittills hunnit med Ferlin, Fröding, Dan Andersson och i går Selma Lagerlöf. Vi drar ut fakta på nätet, typ Wikipedia, och ett av barnen får sammanfatta. Sedan läser vi några dikter eller utdrag av författaren. Hittade http://www.projektruneberg.org/ där massor av svensk litteratur finns.